10 jaar Meldersnet

Door Flard op donderdag 18 december 2008 10:03 - Reacties (22)
Categorie: Overige, Views: 5.948

Ik denk dat als ik zo'n twee jaar geleden de meeste tweakers nog nooit van Meldersnet zou hebben gehoord: hoogstens wat oude LAN-orgs die ook bezocht werden door Meldersnetters en mensen die op CampZone op het CampForce veld zaten.
Dit jaar waren we zelfs Field Admin's bij CampZone, en Meldersnetters verschijnen ook steeds vaker op andere LAN's zoals WallyLAN en zelfs T@CceLAN.

Wat veel mensen niet weten is dat er achter Meldersnet een echte vereniging bestaat met contributie-betalende leden en dat we niet alleen LAN's organiseren en bezoeken maar dat we nog veel meer doen. Ook bestaan we al heel wat langer dan twee jaar.


Het is vandaag op de kop af 10 jaar geleden dat twee jongens uit Horst aan de Maas (Noord-Limburg) naar de notaris stapten om een nieuwe vereniging op te richten: Computernetwerkvereniging Meldersnet. Een vereniging met als doel het organiseren van zogenaamde LAN-parties voor haar leden en andere belangstellende. De term LAN-Party bestond trouwens nog niet echt in deze tijd, vandaar ook 'Computernetwerkvereniging' en niet 'LAN-Partyvereniging'. Voor deze LAN-Parties heeft Meldersnet heel wat locaties gebruikt, maar de afgelopen vijf jaar is de blokhut in Sevenum toch de vaste uitvalsbasis. Meldersnet is een van enige organisaties die dit in verenigingsverband doet; vaak worden deze LAN-parties georganiseerd door stichtingen of zelfs bedrijven. Echter, doordat er een vereniging achter zit, heeft Meldersnet dus ook echt leden (die contributie) betalen en ook een vaste bezoekersgroep.

In de afgelopen tien jaar is er heel veel veranderd: kon je 10 jaar geleden een computer nog alleen maar betalen als je mee kon doen met een pc-privé project: tegenwoordig heeft iedereen er een. Ook is Meldersnet in feite ontstaan door het gebrek aan internet: de enige manier om computerspellen met (of tegen) elkaar te spelen was door zelf de computers met elkaar te verbinden. Het "Meldersnet" begon dan ook als een enkele coaxkabel onder de weg door.
Meldersnet is echter snel gegroeid: al snel werden er LAN-Parties gehouden waar soms meer dan 70 mensen uit het hele land naar toe kwamen. Het ledenaantal groeide ook tot zo'n zestig leden, en om die leden ook soms achter de computer vandaan te halen werd er een activiteitencommissie opgericht. Door deze commissie werden bijvoorbeeld filmmarathons, bowl- en dartavonden, bezoekjes aan de kartbaan en middagjes paintballen georganiseerd. Met de opmars van het internet kon Meldersnet natuurlijk ook niet achterblijven, en kwam er ook een eigen server in een van de grote datacentra in Amsterdam te hangen. Op deze server konden spellen gespeeld werden en kon er op het forum tussen alle activiteiten ook met elkaar gepraat worden.

De afgelopen paar jaar heeft Meldersnet zich in een zekere zin 'geprofessionaliseerd': om de LAN-parties en andere activiteiten beter te kunnen organiseren ging men steeds structureler te werk, waardoor ook een steeds groter publiek aangesproken werd. Helaas werd door de opkomst van ADSL- en kabelinternet de vraag naar gezamelijk spellen spelen wat minder: veel jongeren blijven liever thuis achter hun pc zitten en gamen over het internet dan dat ze hun pc meeslepen naar een blokhut om daar een weekendje te gamen. Waar andere organisaties (met name stichtingen) de afgelopen jaren de handoek in de ring hebben moeten gooien, hebben wij altijd door kunnen gaan dankzij alle leden en de activiteiten voor deze leden.

Daarom is Meldersnet zich langzaam maar zeker ook met andere dingen bezig gaan houden. Op de eerste plaats was daar 5 jaar geleden de eerste MasterLAN, een voor Meldersnet-begrippen super LAN in de Mèrthal te Horst. Waar we normaal plaats hadden voor zo'n 60 deelnemers, konden we nu plaats bieden aan 200 deelnemers. Een LAN-Party van dergelijke grootte vereiste natuurlijk een degelijke organisatie en daarom werd ook de hele vereniging betrokken bij deze activiteit.

Ook de gemeente Horst aan de Maas heeft een ons een aantal jaar geleden eindelijk 'erkend' als vereniging: we zijn nu een echte jeugdwerk-vereniging, en ontvangen ook subsidie volgens die classificatie. Nu kan dat extra geld natuurlijk geen kwaad, maar het was wel een mijlpaal in de geschiedenis van Meldersnet.
Daarnaast kwam er een kleine twee jaar geleden de vraag vanuit de gemeente Horst aan de Maas om een jongerensite te maken. Al snel werd er een aparte commissie in het leven geroepen en op 2 mei van dit jaar werd uiteindelijk de website Dreksbak.nl gelanceerd. In een half jaar tijd is de site al uitgegroeid tot een begrip: met 500 bezoekers per dag en samenwerkingsverbanden met sozen, de bieb, de gemeente en horeca kunnen we zeker wel spreken van een succes. Ook is de site nog lang niet klaar, door Meldersnet wordt er nog steeds gewerkt aan alle aspecten van de website: iedere week wordt er nog geprogrammeerd, worden er foto's gemaakt bij de diverse evenementen en wordt er zelfs gewerkt aan een advertentiemodel.

Door deze jongerensite kon Meldersnet ook eindelijk weer beschikken over een clublokaal. Dat lokaal wordt niet alleen gebruikt voor vergaderingen van de verschillende commissies, maar ook iedere woensdag is de 'clubavond', waarop er allerlei dingen gedaan worden: soms gewoon een spelletje, soms filmpjes van internet kijken en soms ook gezellig bij praten.

Al die tijd is Meldersnet actief geweest in de "LAN-party scene": nog steeds gaan er geregeld delegaties van Meldersnet naar andere LAN-Parties. Ook wordt bij kleinere LAN-parties in de omgeving nog steeds gevraagd om de expertise en materialen van Meldersnet. Daarnaast was Meldersnet dit jaar één van de vijf veldbeheerders van CampZone: de grootste outdoor LAN-Party ter wereld. Mede daardoor wordt Meldersnet (weer) op de Nederlandse kaart gezet: het eerste waar LAN-ners buiten onze omgeving aan denken bij het horen van de naam Meldersnet zijn bitterballen en gezelligheid.

Kortom: Meldersnet leeft nog volop en staat al 10 jaar garant voor gezellige LAN-Parties waar veel kan en iedereen welkom is. De informele sfeer blijft nog altijd mensen naar onze LAN's trekken en mensen die één maal naar onze LAN komen die blijven komen.

Bescheiden als we zijn gaan we dit jubileum niet al te groot vieren: afgelopen weekend was er al een speciale LAN voor onze leden, maar in dit voorjaar willen we ter ere van ons jubileum de vijfde editie van de MasterLAN in de Mèrthal gaan organiseren. Tijdens die grote LAN-Party zullen we ook stilstaan bij ons 10-jarig bestaan.

Rest me nog alle leden en oud-leden van Meldersnet te bedanken en in het bijzonder alle mensen die zich actief hebben ingezet voor onze vereniging de afgelopen tien jaar. Het klinkt wellicht wat afgezaagd, maar zonder jullie was Meldersnet nooit geworden wat het nu is.

Grad "Flard" van Horck
Voorzitter

Volgende: Attributes in .NET 01-'08 Attributes in .NET

ReactiesDoor Tweakers user Flard, donderdag 18 december 2008 11:14

Ey Warlock, lang niet meer gezien (jaar ofzo?), thanx :D

Wellicht tot TTG (weet nog niet of ik mee kom met de Meldersnet-delegatie ;) )

Door Tweakers user Fauna, donderdag 18 december 2008 11:21

Lol.. ik zag ineens in een ooghoek Meldersnet.. maar ik ben toch op T.net? Gaaf dat je deze tekst ook op je tweakblogs hebt gegooid :)

Oja, voordat ik het vergeet: Gefeliciteerd Meldersnet! :P

Door Tweakers user Warlock, donderdag 18 december 2008 11:36

Ja ik moet mijn naam nog even veranderen in [TTG]Warlock maar ik vergeet het steeds :).
TTG lan gaat erg vet worden. We hebben net deze week de vergunning gekregen nu gaan vol leden werven!.

Ik heb dit verhaal natuurlijk al lang eens gehoord op een Relaxion :) Maar wel erg leuk om weer eens te lezen! :)

PS: als jullie nog meer kortings bonnen willen hoor ik het wel he :P

Door Tweakers user twixx, donderdag 18 december 2008 12:06

Ik mis een aantal fotos om je verhaal te ondersteunen!

Door Tweakers user zweetsok, donderdag 18 december 2008 15:14

Ach.. dat waren nog eens tijden! 100km rijden om een heel weekend in een ex-kippe(n)hok door te brengen, met frietvet-absorberende frikadellen als enige rantsoen! ;)

Goed bezig jongens!

Door Tweakers user Fauna, donderdag 18 december 2008 15:49

@Twixx: Hier staan nog een zooitje oldschool foto's: http://www.meldersnet.nl/~jubileum/

Door CF-Warlock, donderdag 18 december 2008 17:19

Ik mis dat ene klassieke Meldersnet plaatje van die Volvo :P

Door Tweakers user Fauna, donderdag 18 december 2008 18:55

Nee hoor ik mis em niet :P

Door Tweakers user TomBongers, donderdag 18 december 2008 19:33

Gefeliciteerd dan maar he :D


http://www.meldersnet.nl/...net%20klassiek/krant1.jpg

leuk artikel :D

jammer alleen van het 'half tournament' is het nu halflife of unreal toernament? of ben ik gewoon te jong met mijn 23 jaartjes :P

Door Tweakers user Robin, donderdag 18 december 2008 22:30

Meldersnet, van harte met het 10-jarig jubileum! Dat daar nog vele jaren en flink vette lanparty's bij mogen komen. Op Campzone moeten we eens met z'n allen eens gaan barbecuen en een biertje drinken!

Namens de gehele T@Cceclan,

Robin

Door Tweakers user dalus, donderdag 18 december 2008 22:48

Nog een feli van de T@C en T@CceLAN kant. Een grote BBQ op Campzone lijkt mij ook wel een goed idee. Wel goed plannen en grote BBQ's nemen :)

Door Tweakers user EnigmA-X, donderdag 18 december 2008 22:53

Gefeliciteerd!
Ik kan me de blokhut en ook de 'veemarkt' nog wel heugen...ik denk in 2001 of 2002 :)

Door Tweakers user frazzz, vrijdag 19 december 2008 11:00

Gefeliciteerd met jullie jubileum mensen.
Op Campzone 08 heb ik op het Meldersnet veld gestaan.
Komen jullie volgend jaar weer?

Door not-known, vrijdag 19 december 2008 11:50

Hey Meldersnet 10 jaar! Van harte gefeliciteerd he! Het was erg gezellig afgelopen zomer als FA buren :D Verder was de LAN party ook super natuurlijk. Hopelijk kunnen we jullie nog eens uitnodigen op een [BI] LAN.

Komende zomer weer big party?

Namens geheel BikkelsInc,

not-known


Door Tweakers user Quindor, vrijdag 19 december 2008 17:07

Gefeliciteerd MeldersNET!

En hopelijk tot CampZone 2009!

Q.

Door Tweakers user Tsunami, vrijdag 19 december 2008 22:43

Ook maar even een gefeliciteerd van mij dan :P CampForce, lang geleden hoor :)

Door Tweakers user 3DDude, vrijdag 19 december 2008 23:11

gefeliciteerd met 10 jaar meldersnet jullie waren als het goed is ook op campzone :P
zie jullie aankomend jaar dan wel weer (CZ 2009) had naar jullie geloof ik een kabeltje voor me internet op campzone dit jaar was goed geregeld ^^

3DDude ^^

Door Tweakers user Jarpse, zaterdag 20 december 2008 15:08

Meldersnet \o/

Tot Campzone 2009 :Y)

Door Tweakers user Gman, zondag 21 december 2008 23:49

Gefeliciteerd Meldersnet!
Ik hoop dat jullie net als Wake up On Lan doorgaan met organiseren van Lanparty's :)
Ik wil zeker nog eens komen lannen bij jullie.

Door Tweakers user SilentStorm, maandag 22 december 2008 18:30

<- Nog een T@CceLanner die jullie komt feliciteren. Het is niet makkelijk om deze barre tijden ( ;) ) nog wat bezoekers naar je lan te krijgen. Dat het jullie nog steeds blijft lukken, spreekt voor de gezelligheid die jullie lan moet hebben. Als jullie niet helemaal aan de andere kant van het land zaten, was ik al eerder eens langs geweest.

Op naar de volgende 10 ;)

Reageren is niet meer mogelijk